top of page

Συλλογή ρομποτικών

Από το 2003, έχω προσθέσει μερικά από τα αγαπημένα μου μοντέλα φωτιστικών συστημάτων. Για την ώρα έχω επληρώσει στόχους που είχα για χρόνια, δηλαδή να αποκτήσω ρομποτικό με σύστημα μίξης χρωμάτων CMY, με περισσότερα από 1 πρίσματα και ένα Clay Paky! Επόμενος στόχος, το zoom. Εδώ θα δείτε διάφορα γνωστά μοτνέλα, όπως επίσης και κάποια παλιά ρομποτικά, Ελληνικής και Ιταλικής κατασκευής.

Σκάνερ! Φυσικά το πρώτο ρομποτικό που απέκτησα ήταν σκάνερ. Και ήταν δύο μάλιστα. Πραγματικά μου πήρε καιρό να συνειδητοποιήσω ότι επιτέλους το παιδικό μου απωθημένο είχε γίνει πραγματικότητα. Θυμάμαι δούλευα όλο το καλοκαίρι, αφού έκλεισε το σχολείο για τις διακοπές και σπατάλισα όλο μου το χαρτζιλίκι εκεί. Μέχρι τελευταίας δραχμής τότε! Δεν είχα χρήματα ούτε για ταξί μέχρι τη στάση του λεωφορείου, οπότε και περπάτησα περίπου 2 χιλιόμετρα κουβαλώντας τα στα χέρια. Ευτυχώς που δεν είχαν λάμπες υψηλής πίεσης, οπότε και τα δύο μαζί ήταν γύρω στα 16 κιλά.

Τα επόμενα χρόνια περάσαμε ωραίες βραδιές, προγραμματίστικαν σε δύο κονσόλες και δύο software στην καριέρα τους και ακόμα δουλεύουν! Έχω σκεφτεί πολλές φορές να τα δώσω, αλλά αμέσως το μετανιώνω, αφού έχουν συναισθηματική αξία. Με αυτά έγινε η αρχή! 

Firestorm Scanners by Showtec

Firestorm Scanner

Τα ρομποτικά

με τα περιστρεφόμενα σχέδια, ήταν για μένα τότε το άπιαστο όνειρο. Τότε μιλούσαμε για άλλη κατηγορία μηχανήματος. Πιο επαγγελματικά, πιο μεγάλα και μόνο με λάμπες υψηλής πίεσης. Τελικά όμως απέκτησα ένα γρηγορότερα απ' όσο φανταζόμουν. Η Showtec τότε είχε βγάλει τον μεγάλο αδερφό των Scanners, το Rotoscan!

 

Δεν έχασα την ευκαιρία δύο χρόνια μετά να προσθέσω ένα στη συλλογή μου.

 

Πλέον, η εποχή των λαμπτήρων αλογώνου έχει τελειώσει για μένα, αλλά η οικογένεια των Firestorm είναι ακόμα εδώ να μου τονίζει ότι αυτή η μεγάλη αγάπη, η τρέλα, δεν εξασθενεί ποτέ.

Firestorm Rotoscan by Showtec

Firestorm Rotoscan

MSP250 by Contest Lighting

Η κεφαλή της Contest κέρδισε την προσοχή μου το 2007. Η τιμή της ήταν χαμηλή, ενώ προσέφερε 'σοβαρά' χαρακτηριστικά, όπως δύο δίσκους σχεδίων, πρίσμα και μηχανοκίνητη εστίαση. Τότε πέρασα πια σε άλλο επίπεδο. Συνδυασμοί σχεδίων και παιχνίδια με την εστίαση, αλλαγή σχεδίων με καινούρια από τη Ροσκο, προσθήκη δύο έξτρα διχρωϊκών φίλτρων, ενός γαλάζιου, που συνδυάζοντάς το με τον δίσκο χρωμάτων, πετυχαίνω νέες αποχρώσεις και το αγαπημένο μου, κλασσικό Ultra Violet. 

 

Ξεκίνησα με μία και ένα χρόνο μετά, της έφερα και παρέα.

 

Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να το βρει κανείς και ως American Dj & Futurelight. Ήταν ένα ΟΕΜ μοντέλο που όπως φάνηκε ήταν διαδεδομένο.

 

Στην MSP έκανα και την πρώτη επιτυχημένη επισκευή κομμένων καλωδίων. Το να λύσεις μία κινούμενη κεφαλή, είναι τελικά μεγάλη πρόκληση!

MSP250

Η κεφαλή EVO250 της Contest, μου έδωσε την ευκαιρία να πειράξω περισσότερο το φως, αφού διέθετε επιπλέον ίριδα και προοδευτικό φίλτρο διάχυσης. Επιπλέον, κατασκευαστικά περάσαμε πάλι σε άλλο επίπεδο. Είναι απόλαυση να κοιτάς το εσωτερικό από μηχανήματα σαν αυτό. Η EVO είναι περισσότερο γνωστή, ιδιαίτερα μέσα από το Brands της Elation Lighting, αφού το Design Spot 250 Pro, τουλάχιστον στην Αμερική, πρέπει να ήταν από τα best sellers.

 

Απολαμβάνω να δουλέυω με το συγκεκριμένο, γιατί πέρα από τα επιπλέον χαρακτηριστικά του, είναι σχεδόν αθόρυβο και έχει εκπληκτικό οπτικό σύστημα, προσφέροντας πεντακάθαρες προβολές των σχεδίων.

 

Το μόνο παράπονό μου, είναι αυτό το φίλτρο Dewberry που χρησιμοποιούν για UV. Δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρεαλιστικό UV που συναντά κανείς σε παλαιότερα Ιταλικά μηχανήματα κυρίως.

 

Με λίγα λόγια, η EVO είναι από τα top of the tops και τη θεωρώ ένα από τα αριστουργήματα της συλλογής μου.

 

EVO250 by Contest Lighting

EVO250

Η ναυαρχίδα της φωτεινής οικογένειάς μου και το πιο ακριβό ρομποτικό που κατάφερα να αποκτήσω, είναι το Design Spot 300e της Elation. Το πρώτο και μοναδικό για την ώρα ρομποτικό με το εντυπωσιακό σύστημα μίξης χρωμάτων, CMY. Δε χορταίνω να παίζω με διάφορους συνδυασμούς και με τα δύο πρίσματά του.

 

Φυσικά για να κάνεις ένα εντυπωσιακό σόου, ένα δεν είναι αρκετό, αλλά για έναν συλλέκτη όπως εγώ, το να αποκτήσει έστω ένα και καινούριο, μπορεί να θεωρηθεί άθλος. Λόγω κόστους περισσότερο.

 

Χαίρεσαι να δουλέυεις με το DS300e. Αθόρυβο, με πληθώρα μηχανικών εφέ και πεντακάθαρες προβολές. Το μειονέκτημά του είναι ότι η MSR 300 δεν είναι αρκετά ισχυρή και η δέσμη έχει μεγάλο άνοιγμα, που σημαίνει ότι θα χάνει πολύ σε φωτεινότητα σε μεγάλους χώρους, ειδικά στην χρήση με CMY και του δίσκου χρωμάτων για τη δημιουργία σκούρων αποχρώσεων. Δεν έτυχε να το δουλέψω σε μεγάλο χώρο βέβαια προς το παρόν. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Χαίρομαι που το πρόσθεσα

στη συλλογή μου! 

Design Spot 300e 

by Elation Lighting

Design Spot 300e

Stage Light 300 από την ClayPaky. Ανέκαθεν θαύμαζα τα ρομποτικά και τις νέες τεχνολογίες που η συγκεκριμένη εταιρία φέρνει στην βιομηχανία του επ. φωτισμού.

 

Το 2010 έψαχνα έστω για ένα μεταχειρισμένο ClayPaky, ειδικά τα σκανερ της σειράς HP3 ή HPE. Ακόμα και λειτουργικό να μην ήταν, θα το ήθελα μόνο και μόνο σαν έκθεμα, με ανοιχτό το καπάκι του, ώστε να παρατηρώ κάθε φορά την ποιότητα κατασκευής του.

 

Στάθηκα όμως πολύ τυχερός, όταν βρήκα ένα Stage Light, μοντέλο του 1999,το οποίο ήταν ολοκαίνουριο κι όλας. Δεν έβλεπα τότε την ώρα να ανοίξω το καπάκι και να το περιεργαστώ. Είναι γνωστό πως τα μηχανήματα της συγκεκριμένης εταιρίας είναι πολύ ακριβά, αλλά αξίζουν και με το παραπάνω τα χρήματά τους. 

 

Το Stage Light είναι τόσο σωστά σχεδιασμένο που αξιοποιεί όλο τον χώρο του σασί, προσφέροντας συνολικά 32 χρώματα + UV, πρίσμα, δύο φίλτρα frost, περιστρεφόμενα σχέδια, μηχανοκίνητη εστίαση και χειροκίνητο zoom!  

Stage Light 300 

by Clay Paky

Stage Light 300

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα οικονομικό σκάνερ μου κίνησε το ενδιαφέρον, το Dj-Scan 300 της Futurelight. Μου άρεσει η κατασκευή του, μου θύμιζε όλα τα κλασσικά ρομποτικά της δεκαετίας του '90. Το σκάνερ διέθετε τα στάνταρ χαρακτηριστικά, δηλαδή, περιστρεφόμενα σχέδια, μηχανοκίντο focus, πρίσμα.

 

Δεν δουλεύω αρκετά πλέον με το συγκεκριμένο, παρόλ' αυτά το κρατάω λόγω της κλασσικής του εμφάνισης. Έχει αρκετά μειονεκτήματα, το κυριότερο είναι η αργή ταχύτητα των δίσκων, όταν θες να μεταβείς από το ένα σχέδιο / χρώμα στο άλλο και στην περιστροφή των σχεδίων.

 

Το shutter επίσης αποτελείται από μονό blade με αποτέλεσμα το εφέ strobe να μην είναι καθόλου ρεαλιστικό. 

DJ-Scan 300 

by Futurelight

DjScan 300

Eurocolour 2 by Electron

Ψάχνοντας ένα μικρότερο πρότζεκτ αναπαλέωσης, πήρα το πρώτο μου Eurocolor, έναν προβολέα αλλαγής χρωμάτων από την Ήλεκτρον, ο οποίος διαθέτει ένα ιδιαίτερο σύστημα μίξης χρωμάτων, το οποίο δίνει πολλές αποχρώσεις των βασικών χρωμάτων γραμμικά, μέσω ενός καναλιού DMX. Διαθέτει ακόμα frost, 4 σχέδια + 3 μειωτές δέσμης και χειροκίνητο zoom & focus.

 

Από τα τρία που πρόσθεσα στην συλλογή μου, τα δύο είναι ενεργά, ενώ το πρώτο, του οποίου τα ηλεκτρονικά ήταν σε κακή κατάσταση, έγινε ανταλλακιτκά. Τα Eurocolors βασίζονταν σε λυχνία MSR400, ενώ πλέον με μία μικρή μετατροπή, λειτουργούν με MSD250, δίνοντας υπερ αρεκτή φωτεινότητα για τη χρήση που τους κάνω.

 

Eurocolour 2

PanScan 4 by SLS

Το PanScan 4, που μετονομάστηκε σε Golden Light HMI1200, είναι άλλο ένα ρομποτικό Ελληνικής κατασκευής, από την εταιρία SLS, για την οποία δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέριες. Το PanScan ήταν το πρώτο μου 'τεράστιο' σκάνερ με λυχνία HMI1200, 4 πρίσματα και 2 δίσκους χρωμάτων.

 

Η κατάσταση στην οποία ήταν το ρομποτικό ήταν άριστη, οπότε οι μόνες εργασίες που έγιναν ήταν εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός και βάψιμο εξωτερικά στο σασί του.

 

Η φωτεινότητά του είναι εντυπωσιακή, ενώ το μικρό άνοιγμα δέσμης του επιτρέπει να μην έχει σοβαρές απώλειες σε μεγάλες αποστάσεις.

PanScan 4

Τα δύο Ιταλικά Coefs, μαζί με το μικρό αδερφάκι τους που θα δείτε παρακάτω, γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από την ανακύκλωση. Και τα δύο είναι σε φοβερή κατάσταση, παρά την ηλικία τους ('γεννήθηκαν' το 1996), έχουν βασικά χαρακτηριστικά, με επιπλέον ίριδα και το φανταστικό βαθύ Ultra Violet που μόνο σε Ιταλικά μηχανήματα έχω δει, όμως το οπτικό τους σύστημα 'σκοτώνει'. Η φωτεινότητά τους θυμίζει

ρομποτικά με HMI1200.

Performance 575 by COEF

Performance 575

Performance 200 by COEF

Αυτό το μικρούλι, ήταν παραπεταμένο στην αποθήκη μαζί με τα υπόλοιπα, χωρίς καπάκια, με ανοιχτό cover και χωρίς τον κύριο μετασχηματιστή. Αποφάσισα να το πάρω για τυχόν ανταλλακτικά για τα 575, αλλά από τη στιγμή που μπήκα στον πειρασμό να ελέγξω εαν οι πλακέτες του λειτουργούν κανονικά, αποφάσισα να το φτιάξω. Χρειάστικε απλά ένας μ/ς 12 και ένας 24V για την επισκευή του.

 

Πέρα από τη μεγάλη πικοιλία χρωμάτων και σχεδίων που έχει, διαθέτει έναν έξτρα δίσκο με ένα φίλτρο frost, δύο πρίσματα και 3 επιπλέον φίλτρα, που συνδυαζόμενα με τον δίσκο χρωμάτων, δίνουν ακόμα περισσότερες αποχρώσεις.

 

Ακόμα ένα μοντέλο της δεκαετίας του '90 που αποδεικνύει ότι τότε, μηχανήματα με χαμηλή φωτιστική ισχύ, μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό σόου, με τα έξτρα χαρακτηριστικά που διέθεταν. 

Performance 200
bottom of page